Oblíbené „čokoládové“ recepty
Z čokolády se dá připravit i mnoho vynikajících lahůdek. Zde jsou osvědčené recepty na několik z nich, které zvládne připravit každý.
Horká čokoláda, polevy, čokoládové kuličky, ovoce v čokoládě... Receptů, podle kterých si připravíte báječné čokoládové lahůdky je opravdu mnoho.
Horká čokoláda
Suroviny:
- 150 gramů čokoláda s obsahem kakaa nad 60%
- 2,5 deci mléko
- 1 lžička vanilkový cukr
- 1 lžička skořicový cukr
Postup:
Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, v jiném hrnci přivedeme k varu mléko a čokoládu pak do něj přidáme za stálého míchání. Po dochucení vanilkovým a skořicovým cukrem rozléváme do hrníčků a servírujeme.
Horká čokoláda královská
Suroviny:
- 6 lžiček kakao
- 6 lžiček cukr moučka
- 2,5 hrnek mléko
- 2,5 hrnek smetana
- 1 lžička vanilkový cukr
- 1 lžička skořice mletá
Postup:
Mléko přivedeme těsně pod bod varu, promícháme ho s kakaem a cukrem a pak ještě přimícháme smetanu. Čokoládovou směs dochutíme vanilkou a skořicí, rozlijeme do hrnků a servírujeme.
Čokoládová poleva
Suroviny:
- 200 g čokoláda na vaření
- 100 g ztužený tuk
Postup:
Ve vodní lázni samostatně rozpustíme čokoládu a tuk, pak tuk vlijeme do čokolády a směs důkladně promícháme do hladka.
Čokoládové placky
Suroviny:
- 200 gramů čokoláda na vaření
- 140 gramů ztužený tuk
- 100 gramů mandle
Postup:
Mandle spaříme, oloupeme, najemno nasekáme a krátce osmahneme v pánvi bez tuku. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a tuk, přidáme osmahnuté mandle a vše důkladně promícháme. Z čokoládové hmoty tvoříme placičky, které pokládáme na pečicí nebo pergamenový papír, kde je necháme ztuhnout.
Čokoládové ořechové kuličky
Suroviny:
- 80 gramů máslo
- 80 gramů cukr moučka
- 1 lžíce kakao
- 1 lžíce mléko
- 50 gramů ořechy - podle chuti vlašské, burské...
Postup:
Ořechy nasekáme najemno. Máslo, cukr, mléko a kakao za stálého míchání ohřejeme těsně pod bod varu. Hrnec odstavíme a směs mícháme, dokud nevychladne a nezhoustne. Potom do ní přimícháme jemně nasekané ořechy, tvarujeme z ní kuličky a necháme je ztuhnout na pergamenovém nebo pečicím papíru.
Čokoládové kuličky obalované
Suroviny:
- 100 gramů čokoláda na vaření
- 100 gramů cukr krystal
- 150 gramů mandle
- 4 lžíce voda
- 0,5 decilitru rum
Postup:
Mandle spaříme, oloupeme a umeleme. Čokoládu nastrouháme. V hrnci svaříme z vody a cukru sirup, přidáme do něj 80 g nastrouhané čokolády, mleté mandle i rum a vše důkladně promícháme. Hmotu necháme nechladnout a pak z ní tvoříme kuličky, které obalíme ve zbylé nastrouhané čokoládě. Obalené kuličky necháme ztuhnout na pečicím nebo pergamenovém papíru.
Čokoládové kostičky
Suroviny:
- 250 gramů hořká čokoláda
- 250 gramů neslazené kondenzované mléko
- 100 gramů mandle
Postup:
Mandle spaříme, oloupeme a najemno je nasekáme. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, pak do ní přimícháme kondenzované mléko a vyšleháme hladkou hmotu, do které ještě přimícháme polovinu nasekaných mandlí. Hmotu rozetřeme na alobal, rozložený na pečicím plechu, povrch posypeme zbylými nasekanými mandlemi a dáme do chladu ztuhnout. Po ztuhnutí ji rozkrájíme na kostky, které můžeme před servírováním dozdobit třeba tuhou šlehačkou.
Čokoládové ovoce
Suroviny:
- 150 gramů čokoládová poleva hořká
- 150 gramů čokoládová poleva mléčná
- různé ovoce - ananas, banány, kiwi, hroznové víno, jahody…
- 1 lžíce citronová šťáva
Postup:
Hroznové víno omyjeme studenou vodou a rozdělíme na kuličky, jahody omyjeme a zbavíme stopek, ananas rozkrájíme na menší kousky, banány oloupeme, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly, kiwi oloupeme a rozkrájíme na měsíčky. Ve vodní lázni samostatně rozpustíme oba druhy polevy a pak v nich namáčíme ovoce, které necháme v chladu na mřížce oschnout.
Z čokolády je možné připravit mnoho jednoduchých i složitějších lahůdek. Podívejte se a vyzkoušejte i další recepty! Nezapomínejte ale, že konečná chuť i vzhled závisí především na kvalitních surovinách.