Oblíbené „čokoládové“ recepty

Z čokolády se dá připravit i mnoho vynikajících lahůdek. Zde jsou osvědčené recepty na několik z nich, které zvládne připravit každý.

Horká čokoláda, polevy, čokoládové kuličky, ovoce v čokoládě... Receptů, podle kterých si připravíte báječné čokoládové lahůdky je opravdu mnoho.

Horká čokoláda

Suroviny:

  • 150 gramů čokoláda s obsahem kakaa nad 60%
  • 2,5 deci mléko
  • 1 lžička vanilkový cukr
  • 1 lžička skořicový cukr

Postup:

Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, v jiném hrnci přivedeme k varu mléko a čokoládu pak do něj přidáme za stálého míchání. Po dochucení vanilkovým a skořicovým cukrem rozléváme do hrníčků a servírujeme. 

Horká čokoláda královská

Suroviny:

  • 6 lžiček kakao
  • 6 lžiček cukr moučka
  • 2,5 hrnek mléko
  • 2,5 hrnek smetana
  • 1 lžička vanilkový cukr
  • 1 lžička skořice mletá

Postup:

Mléko přivedeme těsně pod bod varu, promícháme ho s kakaem a cukrem a pak ještě přimícháme smetanu. Čokoládovou směs dochutíme vanilkou a skořicí, rozlijeme do hrnků a servírujeme. 

Čokoládová poleva

Suroviny:

  • 200 g čokoláda na vaření
  • 100 g ztužený tuk

Postup:

Ve vodní lázni samostatně rozpustíme čokoládu a tuk, pak tuk vlijeme do čokolády a směs důkladně promícháme do hladka.

Čokoládové placky

Suroviny:

  • 200 gramů čokoláda na vaření
  • 140 gramů ztužený tuk
  • 100 gramů mandle

Postup:

Mandle spaříme, oloupeme, najemno nasekáme a krátce osmahneme v pánvi bez tuku. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a tuk, přidáme osmahnuté mandle a vše důkladně promícháme. Z čokoládové hmoty tvoříme placičky, které pokládáme na pečicí nebo pergamenový papír, kde je necháme ztuhnout. 

Čokoládové ořechové kuličky

Suroviny:

  • 80 gramů máslo
  • 80 gramů cukr moučka
  • 1 lžíce kakao
  • 1 lžíce mléko
  • 50 gramů ořechy - podle chuti vlašské, burské...

Postup:

Ořechy nasekáme najemno.  Máslo, cukr, mléko a kakao za stálého míchání ohřejeme těsně pod bod varu. Hrnec odstavíme a směs mícháme, dokud nevychladne a nezhoustne. Potom do ní přimícháme jemně nasekané ořechy, tvarujeme z ní kuličky a necháme je ztuhnout na pergamenovém nebo pečicím papíru.

Čokoládové kuličky obalované

Suroviny:

  • 100 gramů čokoláda na vaření
  • 100 gramů cukr krystal
  • 150 gramů mandle
  • 4 lžíce voda
  • 0,5 decilitru rum

Postup:

Mandle spaříme, oloupeme a umeleme. Čokoládu nastrouháme. V hrnci svaříme z vody a cukru sirup, přidáme do něj 80 g nastrouhané čokolády, mleté mandle i rum a vše důkladně promícháme. Hmotu necháme nechladnout a pak z ní tvoříme kuličky, které obalíme ve zbylé nastrouhané čokoládě. Obalené kuličky necháme ztuhnout na pečicím nebo pergamenovém papíru. 

Čokoládové kostičky

Suroviny:

  • 250 gramů hořká čokoláda
  • 250 gramů neslazené kondenzované mléko
  • 100 gramů mandle

Postup:

Mandle spaříme, oloupeme a najemno je nasekáme. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, pak do ní přimícháme kondenzované mléko a vyšleháme hladkou hmotu, do které ještě přimícháme polovinu nasekaných mandlí. Hmotu rozetřeme na alobal, rozložený na pečicím plechu, povrch posypeme zbylými nasekanými mandlemi a dáme do chladu ztuhnout. Po ztuhnutí ji rozkrájíme na kostky, které můžeme před servírováním dozdobit třeba tuhou šlehačkou.

Čokoládové ovoce

Suroviny:

  • 150 gramů čokoládová poleva hořká
  • 150 gramů čokoládová poleva mléčná
  • různé ovoce - ananas, banány, kiwi, hroznové víno, jahody…
  • 1 lžíce citronová šťáva

Postup:

Hroznové víno omyjeme studenou vodou a rozdělíme na kuličky, jahody omyjeme a zbavíme stopek, ananas rozkrájíme na menší kousky, banány oloupeme, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly, kiwi oloupeme a rozkrájíme na měsíčky.  Ve vodní lázni samostatně rozpustíme oba druhy polevy a pak v nich namáčíme ovoce, které necháme v chladu na mřížce oschnout.

Z čokolády je možné připravit mnoho jednoduchých i složitějších lahůdek. Podívejte se a vyzkoušejte i další recepty! Nezapomínejte ale, že konečná chuť i vzhled závisí především na kvalitních surovinách.