Historie čokolády
Pravděpodobně už nikdy nikdo nezjistí, kdy lidstvo poprvé ochutnalo zázrak známý jako čokoláda. Jedno ale víme - její historie je velmi dlouhá…
Mayové a Aztékové si z kakaových bobů připravovali nápoje a placky dávno před tím, než do Ameriky připluli první Evropané. Do Evropy čokoládu přivezli přibližně v 16. století Španělé. Tehdy se podávala tekutá, byla hořká a kořeněná. Nápoj vyráběli z rozemletých kakaových bobů, které zahušťovali moukou a ochucovali hlavně vanilkou a chilli papričkou. Chuť čokolády se ale postupně stále vylepšovala a zjemňovala, zásadní změna pak přišla, když Holanďan Conrad van Houten oddělil kakaové máslo od kakaového prášku.
Čokoláda se poměrně rychle dostávala do dalších zemí Evropy a postupně i do celého světa. Z pití čokolády se stala velmi módní záležitost, nabízela se při slavnostních příležitostech i vzácných návštěvách. Čokoláda v pevném stavu jako tabulka se oblevila až v roce 1847 a až za dalších 28 let byla vyrobena první mléčná čokoláda. Dnes tolik oblíbené pralinky lidé poprvé ochutnali až v roce 1913…Čokoláda se stala zajímavou nejen společensky, ale i ekonomicky, a tak se v roce 1925 s kakaovými boby začalo obchodovat i na burze.