Nepečené vánoční cukroví z čokolády
Vánoční cukroví je v mnoha domácnostech každý rok téměř stejné. Nejčastěji se peče cukroví z lineckého nebo ořechového těsta, vanilkové rohlíčky a pracny, oblíbená jsou i vosí hnízda. Přidejte letos další druh – cukroví z čokolády.
Čokoláda je podle posledních odborných studií v přiměřeném množství celkem zdravá a má vliv na pozitivní náladu. Na Vánoce ji nejvíce najdeme na stromečku, v podobě chutného cukroví ale může být i na vánočním stole.
Z čokolády můžete připravit například lanýžky, koule nebo košíčky s oříšky a jednoznačnou výhodou všech těchto lahůdek je, že jsou nepečené. Aby byly skutečně chutné, pamatujte na nejdůležitější zásadu – použitá čokoláda musí být skutečně velmi kvalitní!
Lanýžky z čokolády
Suroviny na 30 kusů lanýžků
- 100 gramů hořké čokolády – ideálně s obsahem kakaa minimálně 70 %
- 50 gramů smetany ke šlehání
- 30 gramů cukru krupice
- 70 gramů másla
- lžíce likéru – nejlépe amaretto
- kakao na obalení
Postup
V malém kastrůlku ohřejte smetanu a míchejte ji s máslem a cukrem. Když se máslo i cukr dokonale rozpustí, přidejte čokoládu a likér. Vše zahřívejte za stálého míchání, dokud se nevytvoří hladká čokoládová směs. Tu pak přelijte do misky a dejte ztuhnout do ledničky.
Ze ztuhlé hmoty tvarujte kuličky, které obalujte v kakau.
Cukroví je potřeba uchovat v chladnu.
TIP: Směs nemusíte spotřebovat hned všechnu, nové lanýžky z ní můžete vytvářet kdykoliv.
Lanýžky je možné obalovat i v nastrouhané čokoládě.
Koule z čokolády a kakaových sušenek
Suroviny na 30 koulí
- 100 gramů kakaových sušenek
- 100 gramů hořké čokolády
- 30 gramů másla
- 3 lžíce moučkového cukru
Postup
Sušenky rozmixujte na jemno. Čokoládu rozpusťte – ideálně v hrnci na vodní lázeň, nechte ji mírně vychladnout a přidejte ji k rozmixovaným sušenkám. Pak přidejte ještě změklé máslo a cukr a ze surovin vypracujte vláčnou hmotu. Z ní vytvořte kuličky a dejte je ztuhnout do chladničky.
TIP: Ztuhlé pevné kuličky obalte v kakau, moučkovém cukru nebo čokoládovém zdobení.
Čokoládové arašídy
Suroviny na 30 kusů
- 200 gramů hořké čokolády
- 250 gramů nesolených arašídů
- 150 gramů cukru krystal
- 50 gramů másla
Postup
V hrnci na vodní lázeň rozehřejete čokoládu. V kastrůlku rozpustíte máslo, přidáte do něj cukr a za stálého míchání si připravíte karamel. V okamžiku, kdy se karamel začne vytvářet, odstavíte kastrůlek z tepla a do karamelu vmícháte arašídy.
Arašídy v karamelu rozdělíte do připravených košíčků, zalijete je rozpuštěnou čokoládou a necháte ztuhnout.
Cukroví je možné nechat v košíčcích, můžete ho ale samozřejmě po ztuhnutí z košíčků i vyklopit.
TIP: Místo burských oříšků je možné použít i nasekané mandle nebo oříšky lískové.