Čokoláda s chilli rozehřeje vaše zimní večery
Jak jistě všichni víme, protiklady se přitahují a to platí i v kuchyni. Kombinace sladké a pálivé chuti, která se snoubí v čokoládě s chilli, je neopakovatelná. Spojením zdánlivě nesourodých surovin vykouzlíte hříšně dobrého, že už nikdy nic jiného chtít nebudete…
Znovuobjevená pochoutka
Spojení čokolády a chilli se vám může na první pohled zdát zvláštní, ale není tomu tak. Chilli do čokolády přidávali již Mayové a Aztékové před příchodem prvních Evropanů. Podle legendy vypil slavný aztécký vládce Montezuma II. až 50 šálků nápoje z kakaových bobů s chilli denně.
Obyvatelé Evropy.si tuto pochoutku vychutnávají od 16. století díky mořeplavci Hernánu Cortésovi. Nejdříve ji v oblibě pro její hořkou a kořeněnou chuť moc neměli, protože do nápoje se přidávala vanilka a chilli. Oblibu tekuté čokolády zvýšily až španělské jeptišky, když do ní přidaly cukr. Věhlas čokolády se začal šířit a dnes si už život bez ní nedokážeme představit.
Tabulka nebo nápoj
Původně tekutou pochoutku si běžně kupujeme v obchodech v podobě zabalených tabulek. Než se vypravíte pro chilli čokoládu do obchodu, měli byste vědět, že existují různé stupně pálivosti. Ve specializovaných obchodech seženete čokolády od jemných až po velmi ostré. Tou největší výzvou je jistě čokoláda s nejpálivější chilli papričkou na světě Morugou.
Tuto pochoutku si však nemusíte vychutnávat pouze v podobě klasických tabulek, ale také jako nápoj. Horká čokoláda vás zahřeje a rozproudí vám krev v těle. Připravte si šálek lahodné čokolády v pohodlí domova a vychutnejte si její podmanivou afrodiziakální chuť, podtrženou jemnou palčivostí chilli papriček.
Horká čokoláda s chilli
Ingredience
- 1 litr 12% smetany nebo mléka
- 200 gramů kvalitní hořké čokolády
- 1 vanilkový lusk
- 1 svitek skořice
- 1 chilli paprička
- 3 lžíce medu nebo cukru
- 2,5 decilitru vody
Postup
Nejdříve rozříznete chilli papričku, vyndáte z ní semínka a opláchnete ji studenou vodou. Pak ji vložíte do kastrůlku, zalijete vodou a necháte vařit, dokud se voda nezredukuje na polovinu. Do jiného hrnce nalijete smetanu, přidáte rozpůlený vanilkový luska skořici a přivedete opatrně k varu. Pak stáhnete plamen na minimum, vložíme nalámanou čokoládu, osladíte medem a mícháte do úplného rozpuštění. Následně vyndáte koření a po troškách přiléváte chilli vývar, dokud čokoláda nebude mít vámi požadovanou chuť.
Čokoládové bonbony
Mimo lahodného nápoje můžete vytvořit doma i velmi chutné čokoládové bonbony. Výroba bonbonů z čokolády v domácích podmínkách není vůbec složitá, na její uvaření vám budou stačit pouhé dvě ingredience - nepražené kakaové boby a třtinový cukr. Fantazii se meze nekladou a vy si tak můžete vytvořit rovnou celou bonboniéru s různými chutěmi. Do připravené čokolády stačí přidat vanilku, skořici, chilli nebo třeba levanduli a pak ji nalít do formiček a nechat ztuhnout.