Ledová čokoláda

Je zde horké léto a klasická čokoláda se nám rozpouští mezi prsty dřív, než ji dáme do úst. Chcete něco sladkého, studeného a čokoládového? Vychutnejte si ledovou čokoládu!

Ledovou čokoládu si samozřejmě můžete koupit, mnohem víc vám ale zcela jistě bude chutnat ta, kterou si vyrobíte sami. Není to vůbec složité a ani časově náročné.

Základní složení ledové čokolády je čokoláda a kokosový olej. Kokosový olej má při pokojové teplotě poměrně tuhou konzistenci a teplota jeho tání je od 20 do 23° Celsia. Právě on může za zvláštní chuť a rozpouštění ledové čokolády v ústech. Koupíte ho dokonce i drogerii…

Ledovou čokoládu můžete skladovat v uzavíratelné dóze v chladničce.

Základní recept na ledovou čokoládu

Receptů na ledovou čokoládu je mnoho, ale v základu se všechny shodují – použijete čokoládu, která vám chutná a do ní přidáte kokosový olej. Poměr čokolády a oleje je na 100 gramů čokolády 40 až 50 gramů oleje. 

Suroviny

  • 100 gramů čokolády
  • 45 gramů kokosového oleje

Postup

Nejdříve je potřeba rozpustit čokoládu a na to se může použít hrnec na vaření ve vodní lázni nebo mikrovlnná trouba.

Čokoládu rozlámete na menší kousky do skleněné misky a tu vložíte na 20 až 30 vteřin do mikrovlnné trouby.  Mírně rozpuštěnou čokoládu promícháte, znovu ji vložíte do mikrovlnky a tak pokračujete, dokud není zcela rozpuštěná. Do rozpuštěné čokolády se přimíchá kokosový olej a vše se ještě jednou nechá 20 vteřin v mikrovlnné troubě.

Připravenou ledovou čokoládou naplníte formičky, dáte je do chladničky a po ztuhnutí čokoládu z formiček vyklopíte.

Obrázek

Ledová čokoláda s kakaem

Složitější recept na lahodnou domácí ledovou čokoládu, ve kterém se nepoužívá kokosový olej.

Suroviny

  • 75 gramů čokolády na vaření
  • 50 gramů kakaa
  • 3 vejce
  • 250 gramů 100% tuku
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup

V hrnci na vaření ve vodní lázni rozpustíte čokoládu a tuk, k směsi pak ještě přimícháte kakao. Vajíčka s moučkovým a vanilkovým cukrem ušleháte do husté pěny, do ní pak vmícháte čokoládovou směs.

Připravenou ledovou čokoládu opatrně přelijete do forem nebo košíčků – čokoládu musíte rozlívat velmi rychle, protože brzy ztuhne. Košíčky nebo formičky s čokoládou dáte do chladničky a po zchlazení a ztuhnutí ji vyklopíte.

Ledová čokoláda z vánoční kolekce

Zbyly vám po vánocích čokoládové figurky nebo jiné čokoládové ozdoby a nikdo už na ně nemá chuť? Udělejte si z nich ledovou čokoládu!

Postup je v podstatě stejný jako u základního receptu, jen vzhledem k obvyklému složení čokolády v tzv. vánočních kolekcích je poměr čokolády a kokosového oleje trochu jiný – na 200 gramů mléčné i hořké čokolády se přidává 100 gramů kokosového oleje.

Čokoládu pak v hrnci na vaření ve vodní lázni opatrně rozehřejete, vmícháte do ní kokosový olej a směs pak rozlijete do formiček nebo košíčků. Po ztuhnutí v chladničce čokoládu vyklopíte…

 

TIP na závěr: Vyzkoušejte silikonové formy nebo košíčky

Obrázek