Ledová čokoláda
Je zde horké léto a klasická čokoláda se nám rozpouští mezi prsty dřív, než ji dáme do úst. Chcete něco sladkého, studeného a čokoládového? Vychutnejte si ledovou čokoládu!
Ledovou čokoládu si samozřejmě můžete koupit, mnohem víc vám ale zcela jistě bude chutnat ta, kterou si vyrobíte sami. Není to vůbec složité a ani časově náročné.
Základní složení ledové čokolády je čokoláda a kokosový olej. Kokosový olej má při pokojové teplotě poměrně tuhou konzistenci a teplota jeho tání je od 20 do 23° Celsia. Právě on může za zvláštní chuť a rozpouštění ledové čokolády v ústech. Koupíte ho dokonce i drogerii…
Ledovou čokoládu můžete skladovat v uzavíratelné dóze v chladničce.
Základní recept na ledovou čokoládu
Receptů na ledovou čokoládu je mnoho, ale v základu se všechny shodují – použijete čokoládu, která vám chutná a do ní přidáte kokosový olej. Poměr čokolády a oleje je na 100 gramů čokolády 40 až 50 gramů oleje.
Suroviny
- 100 gramů čokolády
- 45 gramů kokosového oleje
Postup
Nejdříve je potřeba rozpustit čokoládu a na to se může použít hrnec na vaření ve vodní lázni nebo mikrovlnná trouba.
Čokoládu rozlámete na menší kousky do skleněné misky a tu vložíte na 20 až 30 vteřin do mikrovlnné trouby. Mírně rozpuštěnou čokoládu promícháte, znovu ji vložíte do mikrovlnky a tak pokračujete, dokud není zcela rozpuštěná. Do rozpuštěné čokolády se přimíchá kokosový olej a vše se ještě jednou nechá 20 vteřin v mikrovlnné troubě.
Připravenou ledovou čokoládou naplníte formičky, dáte je do chladničky a po ztuhnutí čokoládu z formiček vyklopíte.
Ledová čokoláda s kakaem
Složitější recept na lahodnou domácí ledovou čokoládu, ve kterém se nepoužívá kokosový olej.
Suroviny
- 75 gramů čokolády na vaření
- 50 gramů kakaa
- 3 vejce
- 250 gramů 100% tuku
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup
V hrnci na vaření ve vodní lázni rozpustíte čokoládu a tuk, k směsi pak ještě přimícháte kakao. Vajíčka s moučkovým a vanilkovým cukrem ušleháte do husté pěny, do ní pak vmícháte čokoládovou směs.
Připravenou ledovou čokoládu opatrně přelijete do forem nebo košíčků – čokoládu musíte rozlívat velmi rychle, protože brzy ztuhne. Košíčky nebo formičky s čokoládou dáte do chladničky a po zchlazení a ztuhnutí ji vyklopíte.
Ledová čokoláda z vánoční kolekce
Zbyly vám po vánocích čokoládové figurky nebo jiné čokoládové ozdoby a nikdo už na ně nemá chuť? Udělejte si z nich ledovou čokoládu!
Postup je v podstatě stejný jako u základního receptu, jen vzhledem k obvyklému složení čokolády v tzv. vánočních kolekcích je poměr čokolády a kokosového oleje trochu jiný – na 200 gramů mléčné i hořké čokolády se přidává 100 gramů kokosového oleje.
Čokoládu pak v hrnci na vaření ve vodní lázni opatrně rozehřejete, vmícháte do ní kokosový olej a směs pak rozlijete do formiček nebo košíčků. Po ztuhnutí v chladničce čokoládu vyklopíte…
TIP na závěr: Vyzkoušejte silikonové formy nebo košíčky