Domácí horká čokoláda v prášku
Horkou čokoládu milovali už staří Mayové a Aztékové. A měli k tomu důvod, vždyť tomu lahodnému, smetanově hebkému nápoji jednoduše nelze odolat. Když ještě navrch přidáte kopeček doma ušlehané šlehačky a posypete kakaem, výsledek je nejen neuvěřitelně chutný, ale také krásně vypadá a přímo vybízí k ochutnání.
Horkou čokoládu si málokdo dopřává pravidelně v domácích podmínkách, a když na ni má chuť, vypije si ji v cukrárně nebo kavárně. I v pohodlí svého domova si ale můžete horkou čokoládu připravit a není to vůbec složité.
Zahřeje tělo a povzbudí mysl
Zejména v sychravých podzimních a zimních dnech přijde nejen milovníkům čokolády k chuti něco teplého a lahodného - a přesně taková je horká čokoláda. Ne vždy ale máme čas na klasickou přípravu, tedy rozpouštění tabulkové čokolády ve vodní lázni a její šlehání s mlékem, smetanou, cukrem a dalšími surovinami. Asi je pochopitelné, že člověku, který právě celý znavený přišel z dlouhé pracovní směny a cestou domů ještě stihl zmoknout, může připadat tento postup příliš pracný a zdlouhavý. Přesto si však může vychutnat výbornou horkou čokoládu, která je hotová asi za dvě minuty. Jak na to?
Základní recept na horkou čokoládu
Uvařte si horkou čokoládu v prášku. Obecně práškové horké čokolády nemají dobrou pověst, bývají nekvalitní, obsahují nezdravé chemické látky a chuť má do čokolády daleko. Pokud si ale vyrobíte svou vlastní sypkou směs z kvalitních surovin, získáte základ pro chutný nápoj hotový za chviličku. Hezká praktická sklenice se směsí na horkou čokoládu je zároveň originálním dárkem, který ocení nejeden milovník sladkého.
Suroviny na přípravu základní sypké směsi
-
1 ½ hrnku kvalitního holandského kakaa
-
2 hrnky moučkového cukru
-
2 ½ hrnku sušeného mléka
-
špetka soli
Míchání směsi
Kakao a moučkový cukr prosejeme do mísy, přidáme sušené mléko, špetku soli a vše důkladně promícháme. Směs přesypeme do sklenice a uzavřeme, aby směs nenavlhla.
Příprava nápoje
Když dostaneme na čokoládu chuť, nasypeme do hrníčku dvě polévkové lžíce směsi a zalijeme horkou vodou nebo ještě lépe horkým mlékem. Zamícháme, a pokud chceme opravdu efektní výsledek, přidáme ještě kopeček šlehačky, který posypeme kakaem.
Další varianty horké čokolády
Předchozí recept je skvělý, rozhodně u něj však nemusíte skončit. Základní rozpis můžete obměňovat a vytvořit tak různé ochucené horké čokolády.
Vanilková čokoláda – moučkový cukr v základním rozpisu nahraďte vanilkovým moučkovým cukrem. Postup na jeho výrobu naleznete v tomto článku a pro ještě intenzivnější vanilkovou chuť můžete do směsi přimíchat dvě lžíce vanilkového pudinku.
Ostrá indiánská čokoláda – Mayové a Aztékové měli rádi spojení čokolády a chilli. Vyzkoušejte ho taky a do základní směsi přimíchejte dvě lžičky kajenského pepře.
Bílá čokoláda – kakao v receptu vyměňte za dva hrnky peciček z bílé čokolády (nebo na kousky nasekané bílé tabulkové čokolády).
Vánoční čokoláda – k Vánocům neodmyslitelně patří některé druhy koření. Okořeňte si jimi i horkou čokoládu a užívejte si Vánoce plnými doušky. Stačí do základní směsi přimíchat dvě lžičky skořice a lžičku mletého hřebíčku.
Karamelová čokoláda – karamel je oblíbený, tak proč nevytvořit čokoládu s touto příchutí? Nejdříve v kastrůlku zahřejte krystalový cukr s trochou vody, aby vznikl karamel, který přelijte na plech vyložený pečicím papírem nebo alobalem. Po ztuhnutí karamel rozbijte na co nejmenší kousky a přimíchejte ho do směsi na čokoládu.
Peprmintová čokoláda – jistě znáte angloamerickou vánoční sladkost candy cane, typické peprmintové hůlky s bílými a červenými proužky. Sehnat se už dají i u nás a ve spojení s čokoládou chutnají skvěle. Rozdrťte jednu hůlku na co nejmenší kousky, které potom zamíchejte do směsi na horkou čokoládu.
Pomerančová čokoláda – pomeranč a čokoláda se k sobě moc dobře hodí. Když seženete bio pomeranče, ostrouhejte jejich kůru, usušte ji a přimíchejte ke směsi na horkou čokoládu. Na jednu dávku postačí jedna či dvě lžíce pomerančové kůry.
Lenka Ambrožová