Fantastická domácí horká čokoláda – zahřeje a povzbudí
Opravdu kvalitní horká čokoláda báječně zahřeje tělo, povzbudí mysl a dokonce i zasytí. Horká čokoláda je tedy v zimním období vynikajícím nápojem a pokud se pije v přiměřeném množství, kalorií se obávat nemusíte.
Na horké čokoládě si jako první s největší pravděpodobností pochutnávali Aztékové na území současného Mexika. V dřívějších dobách se čokoládovému nápoji říkalo xocolatl a připravoval se z našlehaného kakaa, smíchaného se studenou vodou, kukuřičnou moukou a kořením. V současné době by nám asi původní „horká čokoláda“ příliš nechutnala, ale základ, kterým jsou pražená semena kakaovníku, je stejný.
Horkou čokoládu v podobě, jak ji známe dnes, začali připravovat nejdříve Španělé, kteří v podstatě u původního nápoje xocolatl studenou vodu vyměnili za horkou a mnohem déle šlehali kakao.
V 17. století se receptura poněkud změnila, místo kukuřičné mouky se začal přidávat cukr a vodu nahradilo mléko. Nápoj měl sladší a také jemnější chuť.
Na rozšíření horké čokolády do mnoha dalších zemí mají největší zásluhu Italové. Horkou čokoládu si s oblibou vařili na obchodních cestách po celé Evropě a seznamovali s ní své obchodní partnery. Horká čokoláda pak získávala mnoho dalších chutí podle možností oblasti, kde si ji připravovali.
Příprava kvalitní horké čokolády
Opravdu pravá horká čokoláda se připravuje z kvalitní tabulkové čokolády. Ta by měla být hořká a mít obsah kakaa 50 až 70 procent a měla by také obsahovat kakaové máslo – kakao - a kakaovou sušinu – cukr. Rozpuštěná čokoláda nesmí mít hrudky a její konzistence je krémová. Tekutější se stává po přimíchání mléka nebo smetany. Použít se může i pravá čokoláda, která se používá v cukrářství. Je skutečně velmi kvalitní a chutná, koupit si ji za velmi přijatelné ceny můžete koupit například v e-shopu www.ozdobdort.cz.
Horká čokoláda se může připravit i z běžné mléčné nebo bílé čokolády, záleží jen na chuti každého. Poměrně často se používá i prášková čokoládová směs, která mimo kakaa obsahuje škrob a mnohem větší množství cukru. Příprava je sice rychlejší a jednodušší, ale horká čokoláda z kvalitní tabulkové nebo cukrářské hořké čokolády má mnohem lepší chuť.
Pro přípravu horké čokolády jsou absolutně nevhodné různé napodobeniny čokolády se ztuženým tukem, vhodná není ani čokoláda na vaření, která obsahuje jen velmi malé procento kakaa.
K rozpuštění čokolády a následnému vaření je nejvhodnější speciální hrnec na vaření ve vodní lázni. Servírovat ji můžete ve skle i porcelánu, báječně chutná i z klasického smaltovaného hrnku.
Základní druhy horké čokolády a jejich příprava
Mexická horká čokoláda
V zemi původu čokolády je i horká čokoláda samozřejmě velmi oblíbená a má mnoho variant. Poměrně typická je kombinace čokolády a chilli papriček.
Příprava je jednoduchá. Horká čokoláda se rozpustí ve vodní lázni a přidá se k ní půl litru mléka a čtvrt litru smetany. Směs se pomalu zahřívá a důkladně míchá. V misce se rozšlehá vejce a to se pak k čokoládě s mlékem a smetanou přimíchá. Nápoj se dochutí skořicí, mletou vanilkou a drceným chilli.
Španělská horká čokoláda
Čokoláda má svoji tradici i ve Španělsku. Horká čokoláda se pije často k snídani, namáčí se do ní i churros – pečivo ze smaženého odpalovaného těsta, posypané cukrem se skořicí.
Příprava horké čokolády ve Španělsku také není složitá. V hrnci se ohřeje mléko, přidá se do něj lžička kukuřičného škrobu a pak nalámaná nebo nastrouhaná čokoláda – podle chuti hořká nebo mléčná. Směs se míchá, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Hustota záleží na množství čokolády.
Horká čokoláda s pomerančem
Horkou čokoládu je možné různě ochutit, jednou z nejvíce oblíbených možností je přidání pomeranče, který chuť horké čokolády osvěží.
Postup zvládne každý. Do rozpuštěné čokolády se přimíchá půl litru mléka, a když směs zhoustne, přelije se do šálku. V něm se do ní přimíchá lžička čerstvé pomerančové šťávy a najemno nakrájená pomerančová dužina.
Místo pomeranče je možné použít i mandarinky nebo další ovoce, které je šťavnaté.
Domácí horká čokoláda s lískovými oříšky
Chcete si připravit jedinečnou domácí horkou čokoládu? Zde je recept.
Suroviny
- 10 gramů másla
- 50 gramů lískových oříšků
- balíček čokoládového pudinkového prášku
- 4 lžíce cukru krupice
- 1 balíček hořké čokolády
- 3 decilitry polotučného mléka
Postup
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme klasický pudink – měl by ale být hustší a sladší než obvykle. V hrnku rozpustíme tabulku čokolády a máslo a zašleháme ji do horkého pudinku. Pak ještě přimícháme najemno nasekané lískové oříšky.
Domácí horká čokoláda se servíruje v malých mističkách nebo hrníčcích. Doprostřed se opatrně položí jeden celý lískový oříšek a čokoláda se ještě jemně posype krystalovým cukrem.
Pokud se chcete nebo potřebujete opravdu pořádně zahřát, pak doporučujeme horkou čokoládu, do které přimícháte malé množství chilli…