Vánoční čokoládové likéry
V sychravých dnech, kdy nám zima leze za nehty, se každý z nás rád zahřeje. Někdo má k tomuto účelu nejraději horký čaj, jiný se těší domů na vanu plnou teplé vody s pěnou, další si dopřeje vydatnou polévku, aktivnější jedinci se rádi zahřejí pohybem. Mnoho lidí také volí alkohol, který dokáže skutečně příjemně prohřát tělo. Může to být svařené víno, rum či nějaký lahodný likér. A právě likérům se dnes budeme věnovat, konkrétně těm čokoládovým.
Likéry jsou totiž skvělé hned ze tří důvodů, z nichž první jsme již zmínili, tedy že nás zahřejí. Druhá výhoda likérů spočívá v tom, že se dají poměrně snadno vyrobit doma. A konečně třetí, láhev domácího likéru je nesporně skvělým vánočním dárkem pro všechny dospělé. Díky tomuto článku se naučíte vyrábět čokoládové likéry, až je budete připravovat, pamatujte na to, že by mělo zbýt na vás i na vaše blízké, proto likéru vyrobte radši více než méně. A také s tím začněte co nejdříve, čím uleželejší likér je, tím je lepší.
Klasický čokoládový likér
-
250 ml rumu
-
200 ml smetany ke šlehání
-
100 g hořké čokolády
-
150 g moučkového cukru
-
4 lžíce holandského kakaa
V kastrůlku rozmícháme smetanu s cukrem a kakaem a začneme zahřívat. Přidáme nalámanou čokoládu a necháme ji rozpustit, důkladně promícháme, odstavíme a necháme mírně zchladnout. Poté tuto směs smícháme s rumem a vzniklý likér pomocí trychtýře naléváme do lahví. Likér uchováváme v ledničce, před podáváním ho necháme zhruba půl hodiny stát při pokojové teplotě, v chladu totiž výrazně houstne a bezprostředně po vytažení z lednice by ho možná ani nebylo možné nalít.
Nutellový likér
-
500 ml vodky
-
300 ml smetany ke šlehání
-
400 g nutelly
-
100 g moučkového cukru
-
2 lžičky vanilkového extraktu
V kastrůlku zahříváme smetanu společně s nutellou, když se nutella rozpustí, přidáme cukr a vanilkový extrakt. Po rozpuštění cukru pokračujeme v zahřívání až do dosažení bodu varu, poté směs odstavíme a necháme zchladnout téměř až na pokojovou teplotu. Poté ji smícháme s vodkou a přelijeme do lahví, uchováváme v lednici.
Lenka Ambrožová