Výroba domácí čokolády
Chcete čokoládu podle svých představ a chutí? Vyrobte si ji sami! Není to skutečně nic složitého, ale neočekávejte kvalitu jako od předních výrobců.
Výroba domácí čokolády není složitá. Nepotřebujete k tomu žádný speciální stroj, stačí jen hrnec na vaření ve vodní lázni, různé formy a formičky, chladnička nebo mraznička a samozřejmě potřebné suroviny podle druhu čokolády. Domácí čokoláda mlže být hořká a tmavá, mléčná, bílá…
Pro přípravu čokolády je nejlepší tzv. vodní lázeň. Pro tento způsob přípravy se prodávají speciální hrnce, nebe je možné použít dva do sebe zapadající hrnce. Ve větším pak přivedeme do varu vodu a v menším, který by měl být ve vařící vodě potopený přibližně do dvou třetin, rozpouštíme suroviny. Tuk je také možné rozpustit v mikrovlnné troubě.
Tuhá domácí čokoláda s mandlemi
Suroviny:
- 250 gramů cukr moučkový
- 120 gramů kakao
- 200 gramů ztužený rostlinný tuk
- nasekané mandle
Postup:
Tuk rozpustíme v hrnci na vodní lázeň a pak smícháme v misce s kakaem a cukrem. Vymícháme hladkou směs, přidáme do ní mandle a plníme ji do forem, vypláchnutých studenou vodou. Čokoládu necháme v chladu ztuhnout a pak ji z forem vyklopíme.
Poměr kakaa a cukru je možné měnit.
Jednoduchá domácí čokoláda
Suroviny:
- 250 gramů cukr moučka
- 100 gramů kakao
- 200 gramů ztužený rostlinný tuk
- 1 balíček vanilkový cukr
- 1 balíček vanilkový puding
Postup:
Rozpuštěný tuk smícháme s ostatními surovinami do hladké hmoty, pak směs krátce povaříme a horkou ji naléváme do forem nebo formiček, vypláchnutých studenou vodou. Po vychladnutí čokoládu vyklopíme.
Bílá čokoláda
Suroviny:
- 200 gramů cukr moučka
- 100 gramů sušené mléko
- 250 gramů ztužený rostlinný tuk
- 1 balíček vanilkový cukr
- 1 lžíce vanilkový puding
Postup:
Ve vodní lázni ohříváme a mícháme všechny suroviny dokud se nespojí a nevytvoří hladkou hmotu. Do surovin se v žádném případě nesmí dostat voda z lázně, protože pak by se čokoláda srazila. Směsí plníme chladné formičky nebo formy, do kterých je možné předem přidat například jemně sekané mandle nebo ořechy, rozinky apod. Po ztuhnutí čokoládu opatrně vyklopíme.