Nejlepší čokoládové polevy
Sehnat v obchodě kvalitní čokoládovou polevu je celkem umění. Proč jí ale vůbec kupovat, když si kvalitní můžete doma vyrobit sami? Podívejte se na sedm tipů na výrobu té pravé čokoládové polevy!
Polevy můžeme rozdělit na tři druhy: základní na potahování dezertů, vláčnější variantu na palačinky, poháry nebo dekorování talířů a křupavější polevu vhodnou na dorty.
Čokoládová poleva na dezerty
Na dezerty je potřeba poleva, která je vláčná a hladká. Jak toho docílit? Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni tak, aby se voda nezačala vařit. Máslo můžeme nahradit rostlinným tukem nebo šlehačkou, místo čokolády můžeme použít kakao, případně ledové kaštany.
Čokoládová poleva č. 1:
Suroviny
- 100 gramů másla
- 100 gramů čokolády na vaření
Postup
V hrnci na vodní lázeň pomalu rozehřejeme čokoládu na vaření, tak aby se voda nezačala vařit. Když je čokoláda rozpuštěná přidáme do ní máslo. Mícháme vařečkou s otvorem, až se nám vytvoří hladká a vláčná hmota.
Čokoládová poleva č. 2:
Suroviny
- 2 lžíce kakaa
- 6 lžic cukru moučka
- 2 lžíce másla nebo ztuženého tuku
- 3 lžíce vody
Postup
Ve vodní lázni rozehřejeme suroviny, až se všechny části dobře spojí. Polévejte rychle, čokoláda tuhne. Jiný doporučený postup je smíchat zvlášť kakao s cukrem a přisypat je do rozpuštěného tuku.
TIP: Místo cukru moučka lze použít cukr krupici.
Čokoládová poleva č. 3:
Suroviny
- 1 čokoláda na vaření
- 1 ledové kaštany
- kousek 100% tuku Omega
Postup
Opravdu rychlá poleva - lesklá a chutná. Čokoládu a kaštany rozehřejte ve vodní lázni, přidejte kousek Omegy, poleva je pak krásně lesklá.
Čokoládová poleva č. 4:
Suroviny
- 1 decilitr šlehačky,
- 100 gramů hořké čokolády nebo čokolády na vaření
Postup
Šlehačku přivedeme do varu, přidáme nalámanou čokoládu, vypneme sporák, promícháme a necháme rozpustit. Jestli je čokoláda moc tuhá, přidáme šlehačku, je-li moc řídká, přidáme čokoládu.
Čokoládová poleva na poháry, palačinky a dekorování talířů
Čokoládová poleva č. 5:
Suroviny
- 200 gramů čokolády na vaření
- 140 gramů rostlinného tuku
- 1 decilitr vody
Postup
Čokoládu rozehřejeme v mikrovlnné troubě. Pokud máte obavu, že se čokoláda srazí, můžete samozřejmě zvolit i způsob rozpouštění ve vodní lázni. Poté přidáme rostlinný tuk a promícháme do hladké hmoty. Nakonec přilejeme odměřenou vodu, aby byla čokoláda ještě jemnější.
Čokoládová poleva č. 6:
Suroviny
- 1/4 litru vody
- 200 gramů cukru krupice
- 1/4 litru mléka
- 50 gramů kakaa holandského typu
- 1/2 balíčku kakaového nebo čokoládového pudinku - 20 gramů
Postup
Svařte vodu s cukrem, dobře promíchejte kakao s pudinkem, aby v kakau nebyly hrudky a rozmíchejte v mléce. Potom zavařte do rozvařeného cukru a povařte do zhoustnutí asi 5 minut. Po vychladnutí dejte do sklenice s uzávěrem a skladujte v chladničce.
TIP: Myslíte-li na své zdraví a ještě si chcete více pochutnat, vynechte cukr a přidejte kapku rumu nebo hořkomandlové tresti.
Čokoládová poleva na dorty
Čokoládová poleva č. 7:
Suroviny
- 50 gramů másla,
- 10 gramů kakaa
- 100 gramů cukru
- 1,25 decilitru vody
Postup
Do hrnce dáme vodu a cukr. Tyto dvě suroviny svaříme na sirup neboli rozvar. Kuchyňským teploměrem zkontrolujte teplotu 110 až 115 °C. Do rozvaru nezasahujeme mícháním, aby cukr nekrystalizoval. Hotový rozvar poznáme podle toho, že je lepkavé konzistence a táhne se. Tvoří silnější bubliny. Do rozvaru přidáme máslo a prosáté kakao. Nakonec jen vymícháme. Hotová poleva na dortu je křupavá.
A teď už jen polévat!
S hotovou polevou se můžete pustit do polévání, zdobení a dekorování. Ať už to jsou moučníky, řezy, dezerty, minidezerty, dorty, palačinky, poháry či ozdoby na talíře. Na každý z vašich cukrářských delikates použijte ten správný druh polevy a život bude rázem sladký!
Podívejte se na další recepty s čokoládou - určitě mezi nimi najdete lahůdky, které vám zachutnají!