Éčka v čokoládě
Přídatné látky – tzv. éčka – samozřejmě najdeme i ve složení některých druhů čokolády. Vždy musí být uvedeny na obalu, a pokud tam jsou, je nejlepší takovou čokoládu prostě nekupovat.
Do levnějších druhů čokolády a náhražek se pro zlepšení vzhledu, barvy, aroma, chutě a trvanlivosti přidávají různé látky - tzv. éčka. Některé tyto látky jsou zdraví neškodné a některé můžou mít na organismus při překročení určitého množství negativní účinky. Jejich přidávání do čokolády je samozřejmě regulováno různými přísnými předpisy.
Nejvíce se do čokolády přidává E 476 - Polyglycerolpolyricinoleát. Obsahuje ho převážná většina čokolád. Tento emulgátor se vyrábí nejčastěji z živočišných tuků, glycerínu nebo mastných kyselin. V mnoha zemích je e 476 dokonce zakázáno používat s podezřením na vyvolávání trávicích obtíží a alergických reakcí.
Emulgátor E 476 a mnoho dalších najdeme především v levných druzích čokolády, v čokoládových figurkách a ozdobách s obsahem kakaa kolem 1,5% a také v různých polevách. Pokud je tedy na obalu uvedeno, že u hořké čokolády je podíl kakaa nižší než 55% a u mléčné méně než 11%, a navíc že obsahují éčka, pak je nejlepší nejen v zájmu svého zdraví, ale i chuti takový výrobek nekupovat.